Zuigelingen voor het scherm (of achter?)

Gelooft u in tegenmachten?

Eerst even uitleggen wat daarmee bedoeld wordt. Je kunt ervan uitgaan dat er positieve en negatieve invloeden zijn op de ontwikkeling van kinderen. Positieve ondersteunen zijn ontwikkeling, negatieve ondermijnen die. Dan moeten we het nog hebben over het doel van de ontwikkeling. Ik heb een voorstel. Positief: houdt mogelijkheden open; negatief: sluit mogelijkheden af. Een voorbeeld. Opvoeden in een sfeer van vertrouwen is positief, opvoeden in een sfeer van angst is negatief. Een ander voorbeeld: voor zuigelingen en peuters/kleuters zijn ervaringen met de echte wereld positief, met virtuele wereld negatief. Mocht je daarover twijfels hebben, lees Spitzmann: Digitale Dementie.

Wat moet je nu met zo’n bericht, het haalde op 23 maart ook het nieuwsbericht op de radio. ZUIGELINGEN WORDEN STEEDS VAKER ZOET GEHOUDEN MET EEN IPAD.

Ik ga ervan uit dat alle ouders het beste voor hebben met hun kinderen. Nou ja, bijna alle ouders.
En dan dit: de helft van de ouders van baby’s geeft aan dat ze de tablet af en toe inzetten in de opvoeding. Welke duistere machten beroven de kinderen van hun werkelijkheidszin, en zetten daartoe goedwillende ouders in?

Ik herinner me de uitspraak van Rudolf Steiner van bijna precies een eeuw geleden. “De geest van machines zal heersend worden in het leven van mensen, niet de geest van de mens”. En dan volgt hij met een advies: “Je daartegen verzetten is het meest verkeerde wat je kan doen”.

De elektronica denderen de opvoeding binnen, de virtuele werkelijkheid wint terrein. Zuigelingen worden steeds vaker zoet gehouden door een tablet. En wij? We zouden ons niet moeten verzetten??

Oh, wacht even. Steiner was nog niet klaar met zijn advies. “We zullen tegenwicht moeten bieden door ons net zo sterk met de wereld van de geest te verbinden, als we genoodzaakt zijn ons met de geest van machines te verbinden”. Steiner noemt die twee werelden respectievelijk bovennatuur en ondernatuur.

Intussen denk ik dat het geen kwaad kan om de schermwereld een paar jaar weg te houden van jonge kinderen. Anders heb je straks wel heel veel spiritueel georiënteerde opvoeding te verzorgen, als tegenwicht.

1 antwoord
  1. jaap gorter
    jaap gorter zegt:

    wat een beweeglijkheid en vaart in dit stuk. alle aspecten met humor benaderd, maar de ernst van het onderwerp staat onmiskenbaar tussen de regels. stemt inspirerend tot nadenken.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *